Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Onderzoek naar gevolgen box 3-arresten

Geplaatst op: 01-02-2020, 11:54:17

Vlak voor de zomer van 2019 oordeelde de Hoge Raad voor de jaren 2013 en 2014 dat in box 3 een te hoog forfaitair rendement werd belast (massaal-bezwaarprocedure).

Inmiddels zijn we maanden verder. In de tussentijd heeft op verzoek van de Tweede Kamer, een parlementair advocaat zijn visie op de uitspraak gegeven. In november vorig jaar kondigde toenmalig staatssecretaris Snel in een reactie daarop aan een eigen onderzoek in te stellen.
Minister Hoekstra heeft nu in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het onderzoek specifiek gaat over de vraag of en zo ja, in welke mate de box 3-arresten over de periode 2013-2016 verplichtingen scheppen voor de wetgever. Ook laat hij daarnaast het CPB en DNB onderzoeken wat het zonder (veel) risico’s gemiddeld haalbare rendement in box 3 in de jaren 2013 tot en met 2016 is. Als dat lager is dan 1,2% is volgens de Hoge Raad een box 3-heffing van destijds 1,2% te hoog. Dit voorjaar volgt er naar verwachting meer nieuws over de uitkomsten van de ingestelde onderzoeken.

Tot nu toe leidde de massaal-bezwaarprocedure nog niet tot een belastingteruggaaf voor spaarders. Maar bovenstaand onderzoek en de nog lopende procedure bij het Europese Hof (er is nog geen uitspraak) bieden nog hoop. U hoeft op dit moment voor de belastingjaren 2013 tot en met 2016 zelf geen actie te ondernemen. Voor latere jaren moet u wel zelf tijdig bezwaar maken.

Bron: nieuwsbrief FiscAlert van 31 januari 2020

Ga terug naar de vorige pagina